Als verschillende mensen met elkaar in conflict zijn en men hier niet zelf uit kan komen, kan het inschakelen van een advocaat en daarna de gang naar de rechtbank uitkomst bieden. Het risico is echter groot dat de uitkomst daarvan niet voor iedere betrokken partij even wenselijk is.
Immers als advocaat los ik conflicten vanuit een partijdige rol op. Je gaat tot het uiterste om het meest optimale resultaat te behalen voor een cliënt. Dat kan goed gaan, of fout gaan. Maar zelfs als het goed gaat, dan blijft je cliënt regelmatig met een ontevreden onvoldaan gevoel achter. Want los van het feit dat procederen duur is, blijft het oorspronkelijke conflict in stand. Dat is vaak niet opgelost. Partijen blijven hangen in ‘ik heb gelijk en jij hebt ongelijk’. Er wordt niet tegemoet gekomen aan hun gevoel, de echte onderliggende belangen zijn niet boven tafel gekomen. En juist dát is hetgeen wat vaak een conflict veroorzaakt.
Bij mediation kiezen partijen die met elkaar in conflict zijn ervoor om sámen, met behulp van een neutrale en deskundige tussenpersoon (de mediator), te zoeken naar een oplossing die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is.
Mediation is dan ook steeds meer naast rechtspraak een alternatieve wijze van conflictoplossing. Daarin kan ik in de rol van mediator een belangrijke rol vervullen.
Als mediator breng ik de verstoorde communicatie weer op gang, begeleid ik de betrokken partijen en structureer ik het proces, zodat de partijen zich kunnen concentreren op de inhoud. Als mediator neem ik daarbij een neutrale en onpartijdige positie in. Dat wil zeggen: ik ben er voor alle partijen en neem geen stelling. Mediation kent een aantal voordelen: